bergen met sneeuw en blauwe lucht

Alles wat je moet weten over Otzi

Ötzi de ijsmummie

In 1991 ontdekten wandelaars in de Ötztaler Alpen het buitengewoon goed bewaarde gemummificeerde lichaam van een man die omstreeks 3.300 voor Christus leefde. Op basis van de vindplaats werd de mummie Ötzi genoemd.

Vindplaats op 3.210 meter

De mummie lag op de Hauslabjoch in een rotskommetje aan de rand van de Niederjochferner gletsjer aan het einde van Ötztal. De vindplaats ligt op de grens van Oostenrijk en Italië op een hoogte van 3.210 meter. Ötzi is vermoedelijk gestorven door een jachtongeval of een gewapend conflict, in zijn borstkas is bij zijn linkerschouder een vuurstenen pijlpunt ontdekt een jaar na de vondst van de mummie. De schacht van de pijl was verwijderd maar de pijlpunt is blijven steken. Het schot van de pijl was waarschijnlijk niet gelijk dodelijk, maar heeft vermoedelijk wel enkele uren of dagen in combinatie met uitputting tot zijn dood geleid.

Documentaire Ötzi

Weetjes en feiten

  • Ötzi leefde omstreeks 3.300 voor Christus en is met 5.000 jaar oud en strijdt met de Egyptische mummie Ginger om de titel oudste menselijke mummie.
  • De vrouw van de vinder kreeg (pas na een rechtszaak) 175.000 euro toegewezen, haar man was inmiddels al overleden.
  • In zijn darmstelsel bevonden zich de resten van twee soorten voedsel die hij kort voor zijn dood heeft gegeten, dit betrof een stuk edelhertenvlees en een tarwesoort.
  • Ze zeggen dat er een vloek heerst op Ötzi! Een aantal mensen die direct of indirect bij het onderzoek en de vondst betrokken waren zijn korte tijd erna overleden. Zo is de vinder van de ijsmummie in een ravijn gevallen, de leider van het forensisch onderzoek is kort na dit onderzoek omgekomen door een auto ongeval. Een bergbeklimmer die rondleidingen gaf op de vindplek van Ötzi kwam om door een lawine en zo zijn er nog twee andere verhalen van overledenen die te maken hadden met de vondst of het onderzoek.
  • Acteur Brad Pitt heeft een tatoeage van de contouren van ijsmummie op zijn onderarm.
  • Een Oostenrijkse popartiest vernoemde zich naar Ötzi: DJ Ötzi, deze scoorde met Anton aus Tirol een carnavalshit in de jaren '90.

Vindplaats

Op deze kaart is de vindplaats van Ötzi aangegeven. Hij lag in een rotskommetje op 3.210 m hoogte aan de rand van de Niederjochferner gletsjer aan het einde van Ötztal, net over de grens met Italië.

Ötzi museum

De mummie werd eerst naar Innsbruck (Oostenrijk) gebracht maar toch is hij nu te bezichtigen in het Zuid-Tiroler archeologiemuseum in Bolzano (Italië). Omdat de vindplek toch een aantal meter over de grens van Italië bleek te liggen. Mocht je Ötzi een keer willen bezoeken, de reistijd vanaf Sölden bedraagt zo'n 2 uur. Voor meer informatie over het archeologiemuseum in Bolzano ga naar: www.iceman.it